Csicsirka

Kicsiknek, nagyoknak. Telteknek, és karcsúaknak. Optimistáknak és pesszimistáknak. A biztonság megszállotjainak, és a veszélyesen élőknek. Az egyéniségeknek, a feltörekvőknek és a léhűtőknek. Azoknak akik gondolnak a jövőre. A rövidlátóknak, a távollátóknak, és az előrelátóknak. A föld felett lebegőknek, a földön járóknak. Azoknak akik szeretik a meglepetéseket. Éjjel, nappal, úton, útfélen. Dunán innen, Dunán túl. A pusztán, és a Balaton hullámain. Eső előtt, és eső után. Randevúra és családi ebédre. Romatikusoknak, azoknak akik szeretnek, akik nem, akik szívből, akik igazán. A beilleszkedőknek, a kiemelkedőknek. A tisztalelkűeknek, a mosolygósaknak, a zárkózottaknak, és a boldogságtól ordítóknak. Egyedül, kettesben. Együtt a családdal, neked, és nekem. Nekünk mindenkinek.

Linkblog

Csirkemáj pörkölt-paprikás, Csicsirka módra

2009.08.12. 23:31 | csicsirka | Szólj hozzá!

 

Hozzávalók (2 személyre, ahol az egyik én vagyok):
- 50-60 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- ketchup Pirosarany, Gulyáskrém
- bors, piros paprika
- olaj
 
Elkészítés:
A csirkemájat (lehet csirkeszívvel kevert is, ha valaki szereti) megtisztítjuk a sallangoktól és én meg szoktam hidegvízben mosni. A hagymát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Nem túl apróra, bár ez megint ízlés kérdése. A zöld paprikát félbevágjuk, a csumáját eltávolítjuk, a paradicsomot szintén ketté vágjuk.

A hagymát olajon megfuttatjuk, had szaladjon és amikor már üveges, akkor hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot. Egy pár keverésnyi időt hagyjuk a paprikát és paradicsomot , hogy barátkozzanak a hagymával, majd most jön a mindent bele! Pirosarany, Gulyáskrém, ketchup, 1 kk. pirospaprika, pici bors. Egy sűrű piros masszát kell kapnunk! Ez kb. 20-40 g Pirosarannyal és ugyanennyi Gulyáskrémmel, valamint 80-100 g ketchuppal érhető el. Aki a "dögös" ízeket részesíti előnyben, az a felső, aki a kevésbé domináns ízek rajongója, az az alsó határértékeket vegye figyelembe. A borssal vigyázzon, aki nem rajongója a csípős dolgoknak! Kevergetéssel kicsit (1-2 percig) összemaszatoljuk a hozzávalókat! Vigyázzunk, hogy a pép nehogy a kötényünkre fröccsenjen, mert ezt a foltot már csak az ecetes olló veszi ki. Ha már egyenletes lábasunk tartalma, akkor emeljünk a hőmérsékleten és a forró maszathoz öntsük hozzá a májat és kicsit pörköljük meg. Az a jó, ha a külseje kifehéredik. Kavargassuk, amíg minden májunk el nem sápad a melegtől (aki szereti kicsit oda is kapathatja, hogy tényleg pörkölt legyen), majd öntsük fel 2-2,5 dl hideg vízzel. Ezután vissza vehetünk a gázból (vagy a villanyból) és 20-30 percig hagyjuk rotyogni a művünket. Akkor jó, ha már nem "vérzik" a máj, hanem szép egyenletesen átvette a szaft színét. Ha nem elég sűrű a lé, akkor még forralhatjuk kicsit. Minden ellenkező hiedelemmel ellentétben, amelyik azt állítja, hogy a máj egy idő után megkeményedik, nekem még nem sikerül túlfőznöm a májat. Az én ízlésem szerint a hozzávalók elég sót tartalmaznak, nem szoktam sózni, de aki szerelmes az még tehet rá a végén is. (Ez is egy öreg tapasztalat: ne sózd a májat a főzés közben, mert kemény lesz!) Lehet, hogy ezek a modern májak már nem tartják be őseink szabályait?

Köretnek krumplipürét ajánlok és ha valaki zsinórban szereti a gasztronómiai orgazmusokat, akkor készít hozzá uborkasalátát is.

Az egészet kb. 1 óra alatt össze lehet ütni, püréstől, uborkasalátástól. (Az már más kérdés, hogy én jobban szeretem, ha az uborkasaláta egy kicsit összeérik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://csicsirka.blog.hu/api/trackback/id/tr691306185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása