Mostanában nagyon rászoktunk a tökös ételekre : ) Jó is , finom is és még szeretjük is ….
A legkedveltebb a konyhánkban a csillagtök ( patisszon) , tehát lementem a zöldségesbe és máris vettem kettőt. Mivel fogalmam sem volt hogyan kell elkészíteni , így receptek után néztem. Találtam is bőven , de úgy döntöttem nem tartom a hagyományt elkészítem saját ízlésünk szerint .
Fogtam hát az egyiket majd mint egy zsömlét félbe vágtam , a magokat kanállal szedtem ki , és a külső héját is lehámoztam ( elég nehéz volt) de türelmes vagyok szerencsére : )
A másikkal is ugyanezt tettem , és egy nagy tepsübe raktam őket mint valami kis tányérokat , majd elkezdtem a sütést , 200 fokon 20 perc .
Tehát maradsz egész húsz percem , hogy kitaláljam mit tegyek bele. Természetesen nem készültem erre föl , így amit itthon találtam az lett a töltelék.
Egy egész hagymát pucoltam meg majd kockákra vágtam , jó nagyokra had legyen feltűnő , hogy van benne , ezt megfutattam olajon majd beledobtam a kockákra vágott sonkát , az íz kedvéért egy kis só , bors, majoránna, fokhagymakrém is ment bele. Miután kész lett kb. 10 perc alatt , levettem a tűzről és egy egész tojást is beledobtam , na ettől meg olyan folyós lett kissé az állaga , mivel is javíthattam volna , mint egy kanál zsemlemorzsával, és Igen , sikerült !
Ezzel az alapanyaggal töltöttem meg az összesen négy kis tányér alakú patisszont .
Betettem a sütőbe újabb 10 percre.
Míg ez sült elkészítettem a ”mázat ”, ami abból állt , hogy lereszeltem a sajtot és kettő kanál tejföllel jól elkavartam. A sütőben lévő masszával teli tökre egyesével tettem egy-egy kanálnyit majd szétkentem rajta . ez miután sárgásbarnára sült kész is lett az eledelünk.
Jó étvágyat!
Hozzávalók : 2 db kisebb patisszon,
1 hagyma ,
20dkg sonka ( lehet gépi is , vagy f.f. tarja)
1 tojás,
1 kanál zsemlemorzsa,
20dkg sajt,
2 kanál tejföl,
olaj, só , bors, ízlés szerinti fűszerek( minden megengedett )